Uit cijfers van de Anti-Phishing Working Group (APWG) over de maand juli blijkt dat zowel het aantal phishingsites is toegenomen als het aantal merken waarvan een website wordt nagemaakt.

Met phishing proberen criminelen nietsvermoedende internetgebruikers gebruikersnamen, wachtwoorden of andere gegevens afhandig te maken, door een website te maken die sprekend lijkt op een echt bedrijf of een echte bank. Vaak wordt in een e-mail gevraagd om op een website de gebruikersgegevens in te vullen. Als de gebruiker dat doet, worden de gegevens ongezien verstuurd naar de oplichter.

In juli constateerde de APWG 14.191 van dergelijke phishingsites. Dat is een record, stellen de deskundigen. In totaal maakten de criminelen misbruik van 154 merken. Ook dat is meer dan in voorgaande maanden. Een jaar eerder was dat nog 12 procent lager.

De deskundigen van de APWG zien wel een lichte verschuiving van de grote financiële instellingen waarvan misbruik wordt gemaakt, naar de kleinere instellingen. Ook worden sites nagemaakt van internetproviders en overheidsinstellingen. Voor de meeste phishingsites wordt echter nog altijd een website van een financiële dienst of bedrijf nagemaakt.

De experts zien ook steeds vaker dat phishingsites een Trojaans paard op de pc van bezoekers proberen te installeren. Dit is een programma waarmee persoonlijke informatie gestolen kan worden. Het kan ook gebruikt worden om andere kwaadaardige programma's binnen te halen.

De meeste phishingsites (bijna 30 procent) worden gehost in de Verenigde Staten. Daarna volgt Zuid-Korea (13 procent) met kort daarachter China (12 procent).

Bron: Techworld