De stijging van het aantal 'niet-geheime' telefoontaps vormde daarmee het hoogste aantal in de Verenigde Staten van de afgelopen tien jaar. Daarbij werd geen enkele aanvraag voor het aanleggen van een dergelijke afluistermogelijkheid geweigerd.

Statistieken uit het rapport tonen echter wel aan dat de kans klein is dat een persoon wordt afgeluisterd als die zich niet bezighoudt met 'drugshandel via de mobiele telefoon'. Verdenking van moord kan ook leiden tot een wiretap, maar verder lijkt de overheid geen gebruik te maken van dergelijke afluisterpraktijken, tenzij het om uitzonderlijke zaken gaat. In totaal werden er volgens het rapport vorig jaar 2208 verzoeken tot het aanleggen van telefoontaps ingediend, tegenover 1839 in het jaar daarvoor, meldt Ars Technica.

Twee trends

Op het gebied van deze taps lijken er twee trends te zijn ontstaan. Ten eerste ziet het ernaar uit dat deze taps alleen worden gebruikt voor mobiele apparaten, waaronder digitale piepers (pagers) en mobiele telefoons. In totaal was 94 procent van alle aanvragen uit 2007 van toepassing op een dergelijk apparaat. De tweede trend bestaat uit het doelwit van de wiretaps. 81 procent van alle taps werden gebruikt in drugsgerelateerde zaken. Slechts 6 procent van de taps werd ingezet bij moordzaken.

Aantal gestegen, kosten gedaald

Hoewel het aantal aangelegde wiretaps flink is gestegen sinds 2003, zijn de kosten per tap daarentegen juist gedaald. In 2003 kostte het aanleggen van een dergelijke wiretap nog meer dan 62 duizend dollar. Vorig jaar waren deze kosten gedaald tot 48 duizend dollar per tap. Nog altijd een hoog bedrag, maar volgens het rapport wel gestaafd door de resultaten die ermee behaald zijn.

Een aantal wiretaps dat in 2007 werd aangelegd in New Jersey, leidde tot de arrestatie van 105 mensen. In New York leidde wiretaps tot de arrestatie van 51 personen, waarvan er 48 konden worden veroordeeld. Na een 57 dagen durende wiretap in Californië kon er 20 kilo methamphetamine in beslag worden genomen, evenals vier kilo cocaïne en 700 duizend dollar aan geld.

Nog meer geheime aanvragen

Naast de informatie over reguliere justitiële aanvragen, heeft het Amerikaanse Ministerie van Justitie ook informatie vrijgegeven op het gebied van geheime aanvragen die werden toegekend door de Foreign Intelligence Surveillance Court. Ook dit aantal aanvragen is sterk gestegen sinds 2001. In dat jaar keurde the Court nog maar 1012 aanvragen goed, hetgeen vorig jaar steeg naar 2370 aanvragen.

Inbreuk op privacy

Volgens the American Civil Liberties Union (ACLU) is de voortdurende toename van afluisterpraktijken door de overheid een reden tot zorg voor iedereen die in de waarde van de Amerikaanse grondwet gelooft. Het aanlegen van taps is volgens de organisatie een inbreuk op de privacy van burgers en ontneemt het deze burgers vrijheden die door de grondwet zijn gegarandeerd, zoals vrijheid van meningsuiting en geloof.