Bij Neustar, het bedrijf achter UltraDNS, ging woensdag om kwart voor vijf (1.45 uur Nederlanders tijd) het alarm af, vertelt een woordvoerder aan CNET. Neustar ontving een ongewoon hoge hoeveelheid DNS-queries, dat al snel gezien werd als een doelbewuste aanval.

Door de stortvloed aan queries konden DNS-verzoeken van reguliere webgebruikers niet of nauwelijks voldaan worden. Neustar slaagde er wel vrijwel meteen in om de DNS-problemen te beperken tot webgebruikers in Noord-Californië.

Amazon en Salesforce

De DNS-aanval op UltraDNS duurde een uur en had als voornaamste slachtoffer Amazon. Niet alleen de site van Amazon zelf, maar ook sites die gebruikmaken van de cloud- en hostingdiensten van Amazon werden getroffen. Salesforce.com ondervond ook een storing van een uur, laat een woordvoerder aan The Wall Street Journal weten.

Maar ook talloze andere sites werden getroffen. 'Ultradns' was in de VS korte tijd de meestgezochte Google-term, waarschijnlijk door webmasters die in paniek onderzochten waarom hun website niet bereikbaar was.

In april vond een vergelijkbare DDoS-aanval plaats op UltraDNS. Volgens Neustar had de aanval van woensdag minder impact, omdat er minder klanten getroffen zijn.