Dat blijkt uit een onderzoek van IMlogic, dat met medewerking van Symantec, McAfee, Sybari en Instant Messenger-leiders Microsoft, America Online en Yahoo werd uitgevoerd.

In het tweede kwartaal van dit jaar werden 571 aanvallen via een chatprogramma geregistreerd. In heel 2004 waren dat er slechts twintig.

"Virusmakers hebben de chatprogramma's ontdekt als het slechtst beveiligde medium", zegt Francis deSouza, algemeen directeur en medeoprichter van IMlogic. De aanvallen blijken voornamelijk gericht te zijn op het stelen van informatie of het hacken van een systeem.

De kans dat mensen een kwaadaardige bijlage openen of op een 'foute link' klikken is volgens deSouza bij instant messaging aanzienlijk groter dan bij e-mail. Mensen ontvangen een bericht van vrienden of bekenden, en niet — zoals bij e-mail — van een onbekende afzender.

Alan Paller, onderzoeker bij het SANS Instituut, geeft gebruikers van chatprogramma's een simpel advies: "filter al het dataverkeer en zorg dat je de mogelijkheid om bijlagen te ontvangen uit hebt staan".