De eerdere angst voor allerlei privacyhorrors door het recyclen van oude ongebruikte e-mailadressen wordt bewaarheid. Hoe vaak het voorkomt is onbekend, maar er duiken steeds meer berichten op dat nieuwe accounthouders talloze- vaak persoonlijke - mails krijgen die bedoeld zijn voor de oude gebruiker.

Het kan gaan om berichten van vrienden en familie, maar ook meldingen van diensten waarvoor het oude e-mailadres destijds is gebruikt, zoals webwinkels of dating sites. InformationWeek beschrijft verschillende incidenten waar het is misgegaan en de oude mails met privacygevoelige gegevens blijven komen.

Paradijs voor identiteitsdieven

Een houder van een gerecycled Yahoo-ID vertelt: “Ik kan in hun Pandora-account, maar dat doe ik niet. Ik kan bij hun Facebook-account, maar doe het niet. Ik weet hun naam, adres en telefoonnummer. Ik weet waar hun kind naar school gaat, ik weet de laatste vier cijfers van hun burgerservicenummer. Ik weet dat ze vorige week een afspraak hadden bij de oogarts, en ik ben zojuist uitgenodigd voor de bruiloft van hun vriend. De mogelijkheden voor identiteitsdiefstal zijn onvoorstelbaar.”

Na eerdere ophef beloofde Yahoo allerlei maatregelen om misbruik van doorgesijpelde oude mails te voorkomen, onder meer door het controleren van een wachtwoordresetverzoek bij Facebook. De effectiviteit hiervan is onduidelijk, maar dergelijke filters werken in elk geval niet voor persoonlijke mails.

Ook Hotmail recycled accounts

Het is overigens niet alleen Yahoo die ongebruikte accounts weer in omloop brengt voor nieuwe gebruikers. Ook Hotmail hanteert dit beleid al jaren, en ook hier gaat het soms fout. Webwereld heeft een Nederlandse e-mailconversatie ingezien waaruit blijkt dat verschillende mails bedoeld voor de oude accounthouder bij de nieuwe gebruiker in de inbox belandden. In onderhavige geval levert dat vooral irritatie op bij laatstgenoemde, en verbijstering bij eerstgenoemde, die een klacht bij Microsoft overweegt over de accountrecycling.

Het ging in dit geval om mails over een feestje en een ander over een schoolreünie. Niet zelden worden zulke mails ook nog eens verstuurd met tientallen andere adressen in de cc.

Webwereld heeft vragen over e-mailrecycling van Hotmail aan Microsoft gesteld. Yahoo stelt tegenover InformationWeek dat het aantal klachten over de kwestie ‘minimaal’ is. Google recycled overigens geen oude Gmail-adressen.

Lees ook: Wat is het probleem met account recycling?