De nieuwe beveiligingstechnologie, die is ingebouwd in Windows Vista, waarschuwt gebruikers wanneer een programma de status van een machine wijzigt.

Beheerders kunnen verder aangeven welke instellingen wel en welke niet mogen worden gewijzigd zodat geen volledige administratorrechten meer hoeven worden toegekend.

Volgens Microsoft verkleint uac de kans op malwareaanvallen en de installatie van ongeautoriseerde software. Maar Symantec vindt dat de technologie eerder overlast bezorgt, zowel bij gebruikers als de helpdesk.

Volgens Rowan Trollope, vice-president Engineering bij Symantec, produceert uac teveel popups en zijn de meldingen in de popups voor een gemiddelde gebruiker te complex. De helpdesk wordt als gevolg met een lading nieuwe vragen belast, voorspelt Trollope.

Bovendien bestaat er een kans dat gebruikers de uac-functie uitzetten, als deze te vaak voor problemen zorgt. "Een deur open laten staan omdat deze moeilijk van het slot te krijgen is, is natuurlijk geen gewenste situatie", aldus Trollope tegenover Eweek.

Symantec is evenwel blij met de technologie. Het bedrijf onderzoekt momenteel de mogelijkheid om een extra 'beheerlaag' aan uac toe te voegen. Bron: Techworld