Deze datalekkage betreft geen inbraak, maar een directe fout van AT&T zelf. iPhone-gebruikers met een abonnement bij die Amerikaanse operator kwamen plots in andermans account terecht. Zij konden dan naam, adres en logbestanden voor het belgedrag van andere AT&T-abonnees inzien.

Offline gehaald

De login op verkeerde accounts is voorgekomen bij sommige bestaande klanten die de iPhone 4 alvast wilden reserveren. Dit is onthuld door gadgetblog Gizmodo, dat eerder een uitgelekt prototype van de nieuwe smartphone van Apple in handen heeft gekregen.

AT&T meldt dat het de fout niet weet te repliceren, en dat er in ieder geval geen belgegevens, sofi-nummers of creditcardinformatie worden blootgegeven. Het telecombedrijf heeft vervolgens wel de bestelsite offline gehaald, om die later weer te activeren maar zonder de iPhone 4-bestelpagina.

Uitverkocht

De iPhone 4 is vanaf 24 juni leverbaar in de Verenigde Staten. In Nederland komt het compleet herziene toestel eind juli uit. De reserveringen voor de iPhone 4 lopen al storm. De Amerikaanse website van Apple heeft storingen ondervonden, net als de site van AT&T. De eerste lading toestellen is al uitverkocht. Dit geldt voor zowel de pre-orders in de VS als in Groot-Brittannië.

Eerder al iPad-gebruikers

Dit is het tweede incident voor AT&T in korte tijd. Eerder deze maand hebben hackers ingebroken op een klantendatabase van AT&T. Daarin zitten de mailadressen van gebruikers die een 3G-abonnement hebben voor de 3G-uitvoering van de iPad. De hackergroep, Goatse Security, heeft de gegevens van 114.000 iPad-gebruikers buitgemaakt, waaronder veel hooggeplaatste Amerikanen zoals de burgermeester van New York.

De FBI doet onderzoek in naar deze digitale inbraak. Één van de daders daarvan is nu net opgepakt, officieel voor een ander misdrijf. Bij een huiszoeking zijn drugs aangetroffen. Het is onbekend waarom de FBI een huiszoekingsbevel heeft gekregen voor deze 24-jarige Amerikaan, schrijft CNET.