In de periode juli - september bevatte één op de 416 e-mailberichten een gevaarlijk attachment. Dat was acht keer zoveel als in het voorgaande kwartaal, toen slechts één op de 3.333 mails een gevaar vormde. Dat stelt Sophos.

Het Britse securitybedrijf schrijft de toename toe aan enkele grote malware-aanvallen afkomstig van spammers. De belangrijkste aanval was volgens Sophos een trojan die een spelletje voor de iPhone beloofde. De betreffende e-mail bevatte een attachment met de naam 'Penguin.Panic.zip', een duidelijke verwijzing naar het spelletje Penguin Panic voor de iPhone. Overigens hoefden Apple-gebruikers zich geen zorgen te maken om het Trojaanse paard. Alleen Windows-pc's waren kwetsbaar.

In vergelijking met enkele jaren geleden ligt de hoeveelheid malware die via mail wordt verspreid, overigens nog steeds heel laag. In 2005 bijvoorbeeld bevatte nog één op de 35 mails een virus, zo blijkt uit de statistieken van Sophos.

Spam

Volgens Sophos wordt de meeste spam nog altijd gerelayed vanuit de Verenigde Staten. Het afgelopen kwartaal nam het belang van de VS zelfs weer toe. In het derde kwartaal werd 18,9 procent van alle spam via Amerika verstuurd. In het tweede kwartaal was dat nog 14,9 procent.

Rusland staat met 8,3 procent op de tweede plaats. Nieuwe binnenkomers in de toptwaalf zijn India (zevende, 3,5 procent), Colombia (elfde, 2,5 procent) en Thailand (twaalfde, 2,4 procent). Bron: Techworld