Bruce Schneier gaat in op de inbraak in mailboxes van Gmail. Hij stelt dat Google achterdeurtjes heeft ingebouwd in de maildienst omdat het bedrijf moet voldoen aan de Amerikaanse wetgeving die vereist dat mensen afgeluisterd moeten worden. En Google staat daarin niet alleen, omdat overal ter wereld deze wetten worden aangenomen. Schneier geeft het voorbeeld van Ericsson telefoons waarin afluistermogelijkheden waren ingebouwd, waarmee leden van de Griekse regering zijn afgeluisterd. Blijkbaar had iemand uitgevogeld hoe je die afluistermogelijkheden aan kon zetten, en had er misbruik van gemaakt.

Het betoog van Schneier komt er op neer dat dit soort achterdeurtjes de wereld minder veilig maken, al worden ze geplaatst om het tegendeel te bereiken. Ook criminelen kunnen er gebruik van maken, zoals de hack van Google weer aantoont.

Naaktfoto's en wachtwoorden

Ook interessant is de kijk op de gebeurtenissen van Joanna Rutkowska. Zij benadrukt dat de desktop het grote zwakke punt is in de beveiliging van netwerken en dat het incident met Google dat weer eens pijnlijk aantoont. Over het algemeen wordt gedacht dat het netwerk meer aandacht verdient, schrijft ze, en dat de beveiliging van de desktop een verloren zaak is.

Maar Rutkowska wijst er fijntjes op dat de desktop alle geheimen van de gebruiker herbergt: alle wachtwoorden, alle sleutels, alle bedrijfsdocumenten, alle vakantie naaktfoto’s, alle geheime liefdesbrieven en alle creditcard gegevens.

Hoe veilig andere diensten ook zijn, als aanvallers de desktop te pakken hebben, dan is alles verloren, schrijft ze. En er zijn zoveel manieren om de desktop te kraken, dat ze zichzelf als heel dapper beschouwt (op het domme af) dat ze haar laptop dag in dag uit gebruikt en er ook nog gevoelige informatie op bewaart.

Bron: Techworld