Het ministerie van Justitie zegt af te zien van het construeren van een achterdeur waarmee het zonder tussenkomst toegang krijgt tot de bankgegevens van alle Nederlanders. Na ophef die die eerder deze week ontstond worden deze plannen niet ten uitvoer gebracht, berichten Novum en ANP.

Uit slordig gecensureerde documenten die werden verkregen via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), bleek dat Justitie die directe toegang wilde bewerkstelligen. Het plan was onderdeel van het project ‘Verkeerstoren’, een breed plan om allerhande databanken direct opvraagbaar te maken voor opsporingsdiensten.

Kritiek speelde geen rol

Gisteren werd al duidelijk dat het direct inzien van bankgegevens via project 'Verkeerstoren' vooral ging om een 'ambtelijke verkenning'. "Uiteindelijk is geconcludeerd dat er geen gevolg wordt gegeven aan het idee. Kritiek op de databank speelde geen rol in het besluit ervan af te zien", citeert het ANP een woordvoerder van het ministerie.

Toch is het besluit voor burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BoF) een mooie aanleiding om uitgebreid de eigen loftrompet te steken. De documenten kwamen via hun website naar buiten. "Onder druk van overweldigende media-aandacht en reacties van Kamerleden, laat het Ministerie weten dat de plannen voor een landelijke zoekmachine met de bankgegevens van alle Nederlanders niet doorgaan", schrijft BoF. Kamerleden van VVD, D66 en GroenLinks stelden direct na bekendmaking vragen aan de minister.

Telecomgegevens

Dat het ministerie afziet van directe toegang tot bankgegevens betekent niet dat het hele plan 'Verkeerstoren' van de baan is. Het ministerie wil nog steeds een vergelijkbare zoekmachine invoeren voor het opvragen van telecomdata. "We zijn er nog lang niet, laat dat duidelijk zijn", concludeert BoF dan ook. "Het Ministerie overweegt nog steeds om onze bel- en internetgegevens via een landelijke zoekmachine opvraagbaar te maken. Uit deze gegevens is af te leiden wie in de afgelopen 12 maanden met wie, wanneer en hoe lang gecommuniceerd heeft en waar de gebruiker zich op dat moment bevond."