De commissie voor Internationale Handel van het Europarlement heeft met een toch onverwacht grote meerderheid gestemd voor de afwijzing van ACTA. Van de 31 stemgerechtigde leden waren er 12 voor ACTA, de rest tegen. Een amendement om de besluitvorming over ACTA uit te stellen tot na een uitspraak van het Europese Hof van Justitie haalde het niet.

Daarmee is de Anti-Counterfeiting Trade Agreement nog niet van tafel. De commissie van Internationale Handel heeft nu het eindrapport van rapporteur Martin goedgekeurd waarin het Europarlement wordt geadviseerd ACTA af te wijzen. Eerder al kwamen vier andere parlementaire commissies tot een afwijzend oordeel. De plenaire stemming in het Europees Parlement is op 4 juli in Straatsburg.

'We moeten waakzaam blijven'

"Het parlement kan er nu niet meer omheen", zegt Judith Sargentini, Europarlementariër namens GroenLinks. “Vijf commissies zijn tegen ACTA. Het zou ongehoord zijn als het Europees Parlement in juli anders besluit. Toch is het allerminst zeker. De poging van de Europese Volkspartij om de stemming geheim te maken laat zien dat er nog steeds steun is voor ACTA. We moeten dus waakzaam blijven."

"De strijd tegen ACTA is nog niet voorbij. Over twee weken is de plenaire stemming, waar alle Europarlementairs hun stem uitbrengen. Wij moeten en zullen ons er op richten dat er een meerderheid tegen ACTA is", is de eerste reactie van Europarlementariër Marietje Schaake (D66).

Europese Commissie wil ACTA opnieuw indienen

Daarnaast heeft Eurocommissaris voor Handel De Gucht gisteren nog gemeld ACTA opnieuw te willen indienen na een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Die uitspraak, waarin duidelijk moet worden of het handelsverdrag de rechten van Europese burgers schendt, is over zeker anderhalf jaar. De Gucht zegt in de tussentijd te willen werken aan “verduidelijkingen" die het wantrouwen in het Europarlement moeten wegnemen.

'EC bedient zich van trucs'

“Het is ongelooflijk dat de Europese Commissie zich nog steeds bedient van dergelijke trucjes", zegt Simone Halink van Bits of Freedom. “Het geeft aan dat we het goed in de gaten moeten blijven houden. Maar vooralsnog lijkt het nu van de baan te zijn. Belangrijk is nu de focus op de hervorming van het auteursrecht."

Sargentini toont zich boos over de actie van De Gucht: "Ik vind het heel ernstig dat De Gucht op deze manier een loopje neemt met de democratie. Als ACTA in juli wordt afgewezen door het parlement, moet hij gewoon inbinden en met iets anders komen. Niet even laten sudderen en opnieuw proberen. Zo zijn we niet getrouwd."