Dat zegt John Clancy, woordvoerder van Eurocommissaris Karel De Gucht van Internationale Handel, op Twitter. In eerder uitgelekte documenten die inzet zijn van de besloten onderhandelingen tussen Canada en de Europese Unie over een nieuw handelsverdrag, kwamen tot grote schrik van de internetgemeenschap letterlijk de teksten terug uit het omstreden ACTA.

ACTA is juist begin deze maand verworpen door het Europees Parlement na grote druk uit de Europese burgerij. Het handelsverdrag moet de piraterij van door copyright beschermde goederen tegengaan. De verontwaardiging over de passages in het Canadees-Europees handelsverdrag CETA was groot.

'Passages zijn geschrapt'

Die passages waren opgenomen in werkdocumenten uit februari, ver voordat het Europarlement een hard 'nee' uitsprak tegen ACTA. Clancy zegt nu namens De Gucht dat die passages in nieuwe werkdocumenten niet meer voorkomen, iets dat eerder al werd gesuggereerd door Europarlementariër Marietje Schaake (D66). Zij zei eerder tegen Webwereld dat ze ervan uitging dat de Europese Commissie de passages zou laten schrappen.

Michael Geist, Canadees voorvechter van hervorming van het copyright en aanstichter van de commotie rond de gelekte februaridocumenten van CETA, zegt in een reactie op de woorden van Clancy dat volgens hem niet alle ACTA-achtige bepalingen uit het handelsverdrag zijn verdwenen. “Ontkenningen in 140 tekens zijn niet voldoende. Canada en de Europese Unie moeten zo snel mogelijk de huidige ontwerptekst publiceren zodat het volk het kan analyseren en becommentariëren", schrijft hij op zijn blog.