De actiegroep, die zich verzet tegen het gebruik van stemcomputers, demonstreerde de hack woensdagavond in het actualiteitenprogramma Eenvandaag, om aan te tonen dat fraude op grote schaal mogelijk is.

Het actualiteitenprogramma wist een stemcomputer van fabrikant Nedap te lenen van een gemeente. De stemcomputers werden gehackt door één van de microchips te vervangen door een chip met door de hackers geschreven code. Vervolgens bleek tijdens een test dat de computers stemmen toeschreven aan een fictieve partij waar niet op gestemd was.

Voor verkiezingsfraude zijn meerdere stemcomputers nodig en volgens Eenvandaag kunnen fraudeurs daarvoor het beste terecht in Rotterdam. Daar worden 400 stemcomputers opgeslagen, maar de beveiliging van de opslagruimte blijkt slecht, terwijl de Kieswet juist strenge bewaking voorschrijft. Ook het periodieke vervoer van de stemcomputers terug naar de fabriek, voor onderhoudswerkzaamheden, blijkt niet beveiligd

Bovendien is het eenvoudig om de stemcomputer op te starten. Zo blijkt uit de tv-reportage dat alle 8000 stemcomputers die bij de verkiezingen gebruikt worden, dezelfde sleutel hebben. Deze sleutel blijkt gemakkelijk na te maken.

"Dit is feitelijk een brakke oude huiscomputer", omschrijft Rop Gonggrijp de stemcomputers in Eenvandaag. "Er zit geen enkele beveiliging in, het is alleen een kwestie van leren hoe hij werkt." Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl heeft minister Nicolaï van Bestuurlijke Vernieuwing in een brief opgeroepen om maatregelen te nemen waardoor de verkiezingen op 22 november eerlijk en controleerbaar zijn.

Als de maatregelen van minister Nicolaï volgens de actiegroep ontoereikend zijn, stappen ze naar de rechter, zo verklaart de groep op zijn website.