De toename van spamberichten die zijn voorzien van een pdf-bestand mag dan irritant zijn, gevaarlijk zijn de pdf-files niet. Volgens Adobe, de uitvinder van het portable document format (pdf), zijn er geen aanwijzingen dat de pdf-spamberichten een veiligheidsrisico vormen voor de ontvangers. Dat betekent niet dat er helemaal geen risico is. Er zijn in het verleden diverse malen lekken aangetroffen in Acrobat Reader. Met een gemanipuleerd pdf-bestand zou het mogelijk zijn om daar misbruik van te maken.

Tot nu toe lijken spammers er echter niet op uit om computers te infecteren met behulp van pdf-spam. "We hebben nog geen incident gezien waarbij de pdf-spam tot een veiligheidsprobleem leidde", aldus Erick Lee, security engineer van Adobe, tegenover Cnet. "Gebruikers kunnen er van op aan dat pdf nog steeds de feitelijke standaard is voor veilige elektronische informatie-uitwisseling." Lee raadt gebruikers wel aan om alert te blijven. "We adviseren gebruikers om op hun hoede te zijn als ze ongevraagde e-mails ontvangen met het verzoek om een attachment te openen of een link aan te klikken." Volgens het beveiligingsbedrijf bestond 2 tot 8 procent van alle spam die in juli werd verstuurd, uit berichten met een pdf-attachment. Pdf-spam wordt voornamelijk ingezet voor aandelenspam. Dergelijke spam is er op gericht om de waarde van een aandeel te beïnvloeden.

Behalve pdf-spam zetten spammers de laatste maanden ook andere documenttypes in om ontvangers te verleiden om de advertentieboodschap te lezen. Zo maken ze onder meer gebruik van Word-, Excel- en fdf- (forms data format) bestanden.

Bron: Techworld