Hiervoor waarschuwt het bedrijf. Adobe adviseert gebruikers om links op sociale netwerksites te negeren die leiden naar andere sites waar Flash Player wordt gehost . Deze sites zouden vaak software bevatten die voor onzuivere doeleinden wordt ingezet. "Als de download afkomstig is van een onbekend url of ip-adres moet je wantrouwend zijn", laat Adobe weten.

Malware een legitieme naam meegeven is een oude tactiek om gebruikers tot downloaden te verleiden. Omdat dit jaar bovendien verschillende updates heeft uitgebracht, is het voor gebruikers vaak geen verrassing als er een updatebericht binnen komt. Maar daar kunnen dus nepwaarschuwingen bij zitten.

Officiële site

Adobe raadt gebruikers aan de Flash Player te downloaden van de officiële site. Die versie voorzien van een digitaal certificaat en wordt gevalideerd door Windows tijdens de installatie. Downloaders kunnen controleren of het installatiebestand echt is via een rechtermuisklik 'Eigenschappen' te selecteren en naar het 'Digitale handtekeningen'-tabblad te gaan. Daar zou moeten staan dat de uitgever van het bestand 'Adobe Systems, Incorporated' is.

De beveiligingsfirma Kaspersky waarschuwde maandag dat het microblogfplatform Twitter wordt gebruikt voor aanvallen met de Flash Player-tactiek. Op een Portugees profiel kwamen gebruikers via een link terecht bij een video. Vervolgens werd een programma gedownload dat zich voordeed als een Flash speler maar om werkelijkheid een verzameling van tien verschillende malwareprogramma's bevatte die bedoeld zijn om bankinformatie van pc's te stelen.