De activiteiten van NebuAd zijn al langer bekend: het bureau plaatst advertenties op basis van informatie over het surfgedrag van internetters. Die gegevens krijgen zij van meewerkende providers als Charter Communications en WideOpenWest.

Rechten schenden

Nu hebben Public Knowledge en Free Press, twee beschermers van digitale rechten uit Washington, de handelwijze van NebuAd grondig aan de kaak gesteld in een rapport. Volgens opsteller Robert Topolski valt het advertentiebureau op verschillende manieren gebruikers aan en bedreigt het de veiligheid van toepassingen. "Deze praktijken schenden enkele fundamentele rechten op het gebied van privacy, veiligheid en interoperabiliteit", aldus Topolski.

'Misleidend'

Zo zou NebuAd de inhoud van TCP/IP-pakketten wijzigen en ongevraagd cookies installeren op de systemen van websurfers. Het advertentiebedrijf is zich van geen kwaad bewust en noemt het rapport 'misleidend'. NebuAd zegt cookies te plaatsen "conform de geldende standaardtechnieken voor advertentiedoeleinden". Ook zou het bedrijf gebruikers de kans geven niet mee te werken aan het verzamelen van informatie over hun surfgedrag.

IJskast

Charter Communications, een grote breedbandaanbieder uit St. Louis, kondigde in mei aan met NebuAd in zee te gaan om surfgedrag te volgen zodat 'relevante' advertenties konden worden getoond. Die bekendmaking van Charter alarmeerde verschillende privacy- en consumentenorganisaties. Twee leden van het Energie- en Handelscomit├ę van het Huis van Afgevaardigden vroegen Charter om de plannen in de ijskast te laten, totdat zij deze hadden besproken. Het zonder toestemming verzamelen van persoonlijke gegevens van internetabonnees zou in strijd kunnen zijn met de wet, aldus de afgevaardigden.

Topolski vergelijkt de methoden van NebuAd met 'browser-kapen' en andere vormen van computeraanvallen. Ook Marvin Ammori van Free Press noemt de werkwijze 'hoogst dubieus'. "Internetaanbieders moeten wachten met de diensten van NebuAd totdat de ernstige gevolgen van dit rapport zijn onderzocht", aldus Ammori.