Dat zegt hoogleraar computerbeveiliging Bert Jacobs tegen NRC.nl. Jacobs is lid van de Cyber Security Raad, een adviesorgaan van de minister. Hij heeft felle kritiek op het plan van Opstelten om de politie de bevoegdheid te geven om de computers en smartphones van criminelen te laten hacken, ook als die in het buitenland staan of worden gebruikt.

Volgens de Nijmeegse hoogleraar zal de politie goedwillende hackers van zich vervreemden als het mag inbreken op computers. Daarmee zou de strijd tegen de cybercriminaliteit dreigen te mislukken, meent Jacobs. “De minister zet de noodzakelijke samenwerking met de hackersgemeenschap onder druk door ethische hackers te achtervolgen. Het cybersecuritybeleid dreigt te mislukken; de minister beweegt zich als een olifant in de porseleinkast."

Meer adviseurs van Opstelten tegen hackplan

Hij krijgt bijval van een ander lid van de Cyber Security Raad, hoogleraar Michel van Eeten. Die vindt dat de kans op fouten bij het gebruik van spyware door de politie toeneemt, net zoals het gevaar van manipulatie van de resultaten. “Rechters zullen moeten blindvaren op dat bewijs omdat geknoei achteraf nauwelijks is vast te stellen", zegt hij tegen NRC.

Ronald Prins van Fox-IT zegt in het artikel dat wat hem betreft de hackbevoegdheid van de politie niet betekent dat dan ook privé-pc's van verdachten moeten worden gehackt en “al helemaal niet de pc's van mensen die verdacht zijn van andere delicten als moord of drugshandel." De bevoegdheid zou zich volgens hem dus moeten beperken tot de bestrijding van pure cybercriminelen.

Grote weerstand tegen plan Opstelten

Veertig internationale organisaties en individuen die zich inzetten voor de digitale burgerrechten hebben eerder al een appel gedaan op minister Opstelten om af te zien van het plan om de politie het recht te geven terug te hacken bij cyberdreigingen en in de opsporing naar (cyber)criminelen.

De Tweede Kamer spreekt vanmiddag over de plannen van de minister om de politie meer bevoegdheden te geven. Verder wordt er in een Algemeen Overleg ook gesproken over onder meer de meldplicht van bedrijven en instanties in het geval zij data lekken, de cyberaanval via Dorifel en een evaluatie van de crisis rond DigiNotar.

Update 14:30: De Cyber Security Raad laat aan Webwereld weten dat ze met belangstelling de ontwikkelingen rond dit thema volgen en dat dit thema ook veel aandacht verdient, maar dat ze op dit moment nog geen officieel standpunt innemen.