De AIVD gaat met het hacken van de internetfora een stap te ver, zeggen juridische experts zaterdag in NRC Handelsblad. Het gaat vooral op fora op sites die niet zijn geïndexeerd door Google en die mogelijk door extremisten en criminelen worden gebruikt. De data van alle foragebruikers wordt verzameld en 'maximaal gebruikt', schrijft de krant op basis van stukken van klokkenluider Edward Snowden. De dienst probeert zoveel mogelijk ip-adressen en gebruikersaccounts te koppelen aan personen.

Ongericht

Deze vorm van ongericht zoeken en binnenhalen van gebruikersdata is volgens deskundigen in strijd zijn met de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. De AIVD beroept zich echter op artikel 24 van de Wi, waarin staat dat de dienst mag "binnendringen in een geautomatiseerd werk". In een reactie stelt de AIVD dat de verdachte webfora legitieme doelwitten zijn in het kader van de bestrijding van terrorisme en dat het zich daarom wel aan de wet houdt. "De AIVD gebruikt zijn bijzondere bevoegdheden voor het onderzoek naar dergelijke terroristische dreigingen voor onze samenleving."

Oppositie wil opheldering

Oppositiepartijen D66, CDA, SP, Groenlinks en Christenunie eisen opheldering van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken Gerard Schouw (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) zijn voorstander van een parlementair onderzoek. Verantwoordelijken kunnen dan onder ede worden gehoord.

Plasterk schreef eerder aan de Tweede Kamer dat de binnenlandse en buitenlandse inlichtingendiensten 'zich gewoon aan de wet moeten houden'. Nu blijkt dat ook de AIVD bewust de grenzen opzoekt of er overheen gaat, roept dat volgens D66'er Schouw de vraag op of Plasterk niet ook wist wat de NSA in Nederland uitspookte. PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt (oud-rechter) zegt tegen NRC zich ook 'zorgen te maken'. "Ik snap dat je in zo’n forum wilt kijken. Ik kan me ook voorstellen dat je verder rondkijkt als je binnen bent. Maar op één verzoek de gegevens van alle deelnemers verzamelen lijkt mij een stap te ver."