De Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD willen met het nieuwe aftapsysteem van een Israëlisch bedrijf hun mogelijkheden om op grote schaal internetcommunicatie te analyseren uitbreiden, meldt de Volkskrant. De diensten willen net als de Amerikaanse NSA telefoon- en internetverkeer massaal onderscheppen, hoewel dat volgens de huidige Nederlandse wet deels onwetting zou zijn. Communicatie die via kabels loopt mag nog niet op grote schaal worden onderschept door inlichtingendiensten, terwijl dat al wel gebeurt met draadloze communicatie via onder meer satellieten.

Voorzitter Bert van Delden van de toezichthouder op de inlichtingendiensten, de CTIVD, noemt het onderscheid in de wet tussen kabelgebonden communicatie en dat via de ether in de Volkskrant 'achterhaald'. Een adviescommissie zal volgens hem begin december zal pleiten voor een wetsverruiming.

Argo II

Met het project 'Argo II' is een investering van 17 miljoen euro gemoeid. Defensie loopt ermee vooruit op de mogelijke wetswijziging, terwijl het parlement er nog over moet vergaderen. Het Israëlische Nice Systems is gespecialiseerd in surveillance- en afluistersoftware en won volgens Vrij Nederland een aanbesteding van Accenture.

De overheid houdt de details van de aanbesteding geheim. "De functionele specificaties zijn staatsgeheim", schreef minister Plasterk eerder aan SP-Kamerlid Ronald van Raak. Wel noemt het kabinet in een projectomschrijving 'de wereld van Internet Protocol' als doel van de uitbreiding van de afluisterpraktijken.

'Mass Detection'

De apparatuur van Nice Systems kan verdachte patronen in grote hoeveelheden dataverkeer herkennen en daar automatisch voor waarschuwen. Het product 'NiceTrack Mass Detection Center' kan volgens Tweakers op landelijke schaal data onderscheppen en analyseren. Het systeem herkent ook nieuwe verdachte personen op basis van de data-analyse. SP-kamerlid Van Raak vreest dat de tool zal worden ingezet om in de buurt van internetknooppunt AMS-IX af te tappen.

Van Raak noemt het bovendien 'ongehoord' dat de voorzitter die moet controleren of de geheime diensten zich aan de wet houden nu zaken goedkeurt die volgens de wet niet mogen: "De CTIVD zegt dat de diensten hun gang kunnen gaan, omdat de wet toch wel zal worden aangepast. Dat is de omgekeerde wereld. De Tweede Kamer moet eerst de kaders stellen en aangeven hoe ver de diensten mogen gaan." Hij eist volgende week een debat over de onafhankelijkheid van de CTIVD.