Henk van Ess, zoekmachine-expert en oprichter van Voelspriet.nl, ontdekte binnen twintig minuten de identiteit van vier medewerkers van de AIVD. Dit deed hij door documenten van de site van de AIVD te downloaden en de metadata te doorzoeken. Het gaat om e-mailadressen en namen van medewerkers maar ook bijvoorbeeld richtlijnen voor het opstellen van brieven.

Vrijdag publiceerde de Nederlandse geheime dienst een document waarin burgers worden gewaarschuwd voor cyberspionage. "Zij delen nu even de Zwarte Piet uit en zeggen: 'Hier moet je mee ophouden beste burger'", zegt Van Ess tegen Webwereld. "En dan is het raar dat het volledige e-mailadres van een medewerker van de AIVD heel makkelijk in documenten is terug te vinden."

Gebruikersnamen

In een bijlage van een ander document staan volgens Van Ess vijf gebruikersnamen genoemd. "Die heb ik maar niet gepubliceerd omdat het zo gevoelig was." Uit de bijlage blijkt hoe een deel van de hierarchie van de AIVD in elkaar zit. Wel zette hij een risicoanalyse van de bijlage van het document online.

In een brief die afkomstig is van de AIVD, te herkennen aan postbusnummer 20018, en waarin een vraag werd beantwoord van Geert Wilders over Islamitisch terrorisme is een medewerker van de AIVD met naam en toenaam te zien, en ook zijn e-mailadres.

Instructies

In een ander document is tekst verstopt waarin instructies zijn terug te vinden van de manier waarop iets geadresseerd moet worden. "Maar er staan ook zaken in als wie de interne automatiseerder is, wanneer het document op welke printer is afgedrukt, en een 'hidden tekst' waarin een waarschuwing wordt gegeven waarop gelet moet worden bij brieven", zegt van Ess. Hij vindt het verder een goed plan dat de AIVD burgers wil waarschuwen voor digitale spionage. "Het is goed dat ze met hun vinger zwaaien, maar diezelfde vinger moeten ze maar eens tegen hun eigen hoofd prikken."

Van Ess zocht de directory op waar de stukken staan van de AIVD, dat is 'downloads'. Met de zoekopdracht "inurl:downloads site:aivd.nl", vervolgens is Van Ess een aantal stukken doorgelopen.

UPDATE - Reactie AIVD

De AIVD laat in een reactie aan Wewereld weten dat er 'inderdaad iets verkeerd is gegaan'. Het is niet de bedoeling dat er zoveel informatie terug te vinden is in de metadata van documenten. Volgens de woordvoerder gaat het om een database met documenten van Binnenlandse Zaken die ook via de AIVD-site te benaderen is. "We gaan zeker onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren."

Of de gegevens kloppen kan hij niet zeggen: "We doen nooit uitspraken over onze medewerkers." Wel blijft de AIVD bij de boodschap die de dienst geeft in het vrijdag gepubliceerde rapport over Digitale Spionage.