De zelfverklaarde Nederlandse cel van een Griekse guerillagroep Synomosia Pyrinon tis Fortias bestaat volgens de AIVD helemaal niet. De claim die werd gepubliceerd op de linkse activistensite Indymedia is dan ook nep, aldus de AIVD. In die posting stelt deze groep verantwoordelijk te zijn voor de DDoS-aanvallen op de Rabobank afgelopen weekend, en ook voor verschillende brandstichtingen in het kantoor van de Rabobank in Utrecht.

'Niet authentieke claim'

"We noemen het een niet authentieke claim", zegt een woordvoerder van de AIVD tegen Webwereld. "We hebben de claimbrief bekeken en volgens ons is het knip- en plakwerk uit een andere soortgelijke claim." Het gaat om een samenstelling van gedeeltes van Nederlandse en Engelse verklaringen die eerder zijn verschenen, onder andere op Indymedia. "Wij hebben ook geen aanwijzingen dat deze organisatie beschikt over een Nederlandse tak."

In de commentaren op de bewuste mededeling op Indymedia werd overigens al geconstateerd dat er hevig geknipt en geplakt is uit andere verklaringen. Onder andere uit deze verklaring, van de oorspronkelijke Griekse groep.

Wie er wel achter zit, is onbekend

Wie er wel achter de cyberaanvallen en brandstichtingen zit, is niet duidelijk. De AIVD verwijst door naar de politie en Govcert. De inlichtingendienst doet zelf geen verder onderzoek naar de zaak. "Nou ja, wat wij daar wel en niet in doen, dat zeggen wij niet", vult de zegsman aan. Hij wijst er verder op dat de expertise van de AIVD in dit geval werd ingeroepen om te kijken of de brief wel of niet authentiek was.

Govcert laat in een reactie aan Webwereld weten dat de zaak nog wordt onderzocht. "Ik kan wel zeggen dat wij dit dossier nog niet gesloten hebben", aldus een woordvoerder van Govcert. "Het feit dat deze club de aanval niet heeft gepleegd, dat haalt het feit dat er een aanval is geweest niet weg." Voor verdere informatie verwijst Govcert door naar de Rabobank. De bank verwijst op zijn beurt door naar de politie. En de politie laat weten zich vooral op onderzoek naar de branden te concentreren.

Via Rabobank DoS-'aanval' op iDeal

De DDoS-aanvallen op de Rabobank zorgden ervoor dat betaaldienst iDeal gedeeltelijk plat ging. Dat heeft iDeal-betalingen door klanten van andere banken geblokkeerd. Ook het internetbankieren van de Rabobank zelf was door de aanvallen twee keer langdurig onbereikbaar.