De geheime dienst kijkt namelijk vooruit. En wat ziet het? Een quantumcomputer die in veel gevallen in staat is om encryptie die daar niet speciaal op is voorbereid, te kraken. De AIVD rekent daarbij op experts die voorspellen dat rond het jaar 2030/2035 de quantumcomputer dusdanig ontwikkelt is "om van praktisch nut te zijn".

Maar er ligt ook een gevaar op de loer bij de rekenmonsters waaraan ook in ons eigen Delft hard gewerkt wordt.

Encryptie breken

De quantumcomputer, tot op de dag van vandaag een theoretisch concept, moet over een kleine 15 jaar een extreme rekencapaciteit leveren waarmee natuurkundige vraagstukken worden opgelost. Maar, zo waarschuwt de geheime dienst: "ze kunnen onder andere ook veel beter encryptie breken dan traditionele computers."

Daarom is het handig om jezelf voor te bereiden op de komst van quantumcomputers. De AIVD raadt aan om bij data die voor langere tijd vertrouwelijk moet blijven een migratieplan op te stellen om naar een quantumveilige oplossing over te gaan. Het draagt daarbij alvast een aantal oplossingen aan, zoals postquantum cryptografie, quantum key distribution (QKD) en (het offline) manual key distribution.

Zelf is het ook al in actie gekomen. Het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV) van de AIVD adviseert de Rijksoverheid met het opstellen van zo'n migratieplan.

Informatieblad quantumcomputers

Lees ook dit dossier:

8 vragen over de Nederlandse quantumcomputer 'NSA dichtbij quantumcomputer' Google ontwerpt eigen quantumprocessor