Volgens de inlichtingendienst is de kans te groot dat er informatie via zo'n apparaat uitlekt, schrijft het Algemeen Dagblad. Hoewel de AIVD het kabinet vorig al heeft gewaarschuwd, wordt de mobiele mail- en belclient nog veel gebruikt in Den Haag. Hierbij zouden alleen de normale regels in acht worden genomen die gelden voor bijvoorbeeld het e-mailen van vertrouwelijke stukken.

Overigens voldoet niet alleen de normale Blackberry niet aan de AIVD-norm, ook een speciale - door het ministerie van Defensie ontwikkelde - variant wordt niet geaccepteerd.

De 'Defensie Blackberry' is ontwikkeld door de Defensie Telematica Organisatie en maakt gebruik van een speciale chip, wifi-versleuteling en werkt op een Defensie-server in plaats van die van de Blackberry-fabrikant.

Dit is volgens de AIVD echter niet goed genoeg. "Er is maar één instelling die bepaalt of dit soort apparaten veilig is voor gerubriceerd materiaal en dat zijn wij", aldus AIVD-woordvoerder Miranda Havinga tegenover de krant.

"Ook de Defensie-Blackberry is maar een aanpassing van de bestaande Blackberry's en daarom vinden wij ook dit apparaat niet geschikt voor het versturen van vertrouwelijke informatie."

Saillant detail is dat de AIVD zelf ook bezig blijkt te zijn met de ontwikkeling van een veilige Blackberry-variant sinds de dienst de gewone Blackberry's afkeurde. "Ja, dat is wel saillant. Twee overheidsinstellingen die met hetzelfde apparaat bezig zijn, maar zoals gezegd: alleen wij gaan daar over."