De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) is sinds kort een ludieke campagne gestart op zoek naar vers ict-talent. De dienst heeft momenteel zeven (gepubliceerde) vacatures openstaan, waarvan vijf ict-gerelateerd zijn.

Daarnaast is de AIVD op zoek naar programmeurs, systeembeheerders en dataminers, zowel op junior- als seniorniveau, zo meldt de inlichtingendienst.

De AIVD is daarom recentelijk een nieuwe online wervingscampagne begonnen, onder de titel "De AIVD zoekt top-ict professionals". Geïnteresseerden worden hierbij naar de website www.the-ict-job.nl gelokt, maar die blijkt niet te werken door een onbekend aantal bugs, waarna de expliciete vraag wordt gesteld om de site te 'debuggen'. Wie deze uitdaging aangaat, krijgt vervolgens acht opdrachten om de code van de website geheel schoon te krijgen.

Tijdens het gepuzzel wordt de nijvere debugger onderbroken door korte filmpjes, binnenkomende satellietfoto's en 'afgetapte' geluidsfragmenten van virtuele AIVD'ers in onderling overleg: "De hele operatie moet veilig verlopen. En ik wil niet van die ict-gasten die denken dat ze alles weten. Ik wil gewoon de beste, mensen die beseffen met wat voor werk ze bezig zijn."

Uiteindelijk komen de puzzelaars natuurlijk op de site van de AIVD terecht, om te kunnen reageren op een openstaande vacature.

Volgens een woordvoerster van de AIVD is het uniek dat binnen de overheid op deze ludieke wijze campagne kan worden gevoerd. "De campagne loopt nu een paar weken, online maar ook met spotjes op de radio", aldus een woordvoerster. "Deze aanpak spreekt de doelgroep aan, zo is gebleken uit onderzoek."

De debuggingscampagne is opgezet in samenwerking met een niet nader genoemd reclamebureau. "Overigens lokt de AIVD ook ict'ers naar geheimzinnige domeinnamen als 'de adelaar is geland', 'de geit wordt gemolken' en 'de zwaluw verlaat het nest', zo bevestigt de woordvoerster.

Onlangs werd bekend dat de Britse inlichtingendienst GCHQ personeel werft onder gamers door het plaatsen van 'in-game' advertenties in computerspellen als Splinter Cell en Need for Speed.