Er is weer een kersverse Cyberchallenge uitgeschreven door de AIVD. De dienst is eigenlijk voortdurend op zoek naar talent op het gebied van digitale opsporing en werft door middel van wedstrijden. Ditmaal gaat het om het zoeken van een geheime boodschap na het downloaden van een TAR-bestand.

Volgens de AIVD is het digitale domein "een steeds belangrijker onderdeel van de onderzoeken" en groeit ook de adviserende rol van de inlichtingdienst richting de rijksoverheid en wat zij zelf noemen "vitale bedrijven". Slaag je in de Challenge dan maak je kans om in het team van software-ontwikkelaars, data-analisten, onderzoekers en reverse-engineers te belanden.

Voorheen wierf de AIVD recruten met quasi-mysterieuze domeinen als DeGeitWordtGemolken.nl en DeZwaluwVerlaatHetNet.nl.

Cybertroepen versterkt

Nederland werkt sinds de zomer van 2014 aan meer mankracht in de strijd tegen cybercriminelen. De onderzoeks- en analysecapaciteiten van het NCSC, de nationale politie, de AIVD en de MIVD worden versterkt, zo schreef Minister Opstelten destijds in zijn beleidsreactie op de jaarlijkse Cyber Security Beeld, een rapportage over de bedreigingen in en om Nederland.

Screenshot van één van de drie geheimzinnige files in het TAR-bestand:

Fox-IT vist overigens duidelijk in dezelfde vijver als de AIVD: Ronald Prins on Twitter