Bij die 1606 Nederlanders zijn maar liefst 1193 klanten van de ING, zegt Gevers. In de logfile van de Oostenrijkse masterserver die het centrale punt is van de bankingscam zijn relatief weinig bankgegevens van klanten van ABN Amro, SNS en Rabobank gevonden, respectievelijk 235, 76 en 102.

Gevers waarschuwde zondag al bij Webwereld dat het aantal nieuwe bankgegevens die buit gemaakt werden door het Dorifelvirus snel opliep, met wel 80 nieuwe gevallen per uur op de drukke zaterdag. Op dat moment stond de teller nog op ongeveer 550 bankgegevens, maar dat is dus binnen een dag verdrievoudigd.

Domeinen neergehaald

Het NCSC heeft eerder bekend gemaakt dat het met hulp van onder meer Gevers en het Openbaar Ministerie plus de High Tech Crime Unit diverse domeinen heeft gesloten, zowel in binnen- als buitenland. Daarbij zouden de pijlen vanaf nu gericht zijn op het Citadel-botnet, dat achter de verspreiding van de malware zit.

De ING heeft aangekondigd te bekijken welke maatregelen moeten worden genomen om de eigen klanten te beschermen. Volgens de bank is het nog onduidelijk welke gegevens er nu van klanten zijn gestolen en of er daadwerkelijk misbruik van is gemaakt. “Uit voorlopige resultaten van dit onderzoek blijkt dat het tientallen klanten betreft", schrijft de bank in een verklaring. “Indien de ING onregelmatigheden detecteert zal zij de betaalfunctie van de desbetreffende klanten in Mijn ING (internetbankieren) direct blokkeren. Deze klanten worden door ING hiervan op de hoogte gesteld."