Dit ontdekte Paul Henry van online beveiligingsbedrijf Secure Computing. Mujahideen Secrets 2 verleutelt ook chatgesprekken, een belangrijke functie die in eerdere versies ontbrak.

Henry kreeg de software naar eigen zeggen via een contactpersoon binnen de groepering. Het programma, dat gebaseerd is op open source RSA code, kan binaire bestanden encoderen, zodat ze geplaatst kunnen worden bulletin boards en websites die zijn gebaseerd op ASCII-tekst, meldt NetworkWorld.

Chatgesprekken versleutelen

"Ze hebben de werking van de grafische gebruikersinterface verbeterd en het programma kan nu chatgesprekken versleutelen" meldt Henry, die daar nog aan toevoegt dat de Arabische vertaling suggereert dat de software bedoeld is voor gebruik door Al-Ekhlaas members, om detectie door de Amerikaanse overheid te ontwijken.

Sites platgelegd

Twee Amerikaanse internetpoviders, NOC4Hosts en SiteGenesis, ontdekten in januari dat hun servers werden gebruikt voor het hosten van de websites van Al-Ekhlaas, waarop Mujahideen Secrets 2 werd aangeboden. Beide bedrijven hebben de websites direct na de ontdekking verwijderd.

Eerder deze week kwam daar nog een derde provider bij, CrystalTech Web Hosting in Phoenix. Ook dit bedrijf haalde de websites direct offline, met excuses: "Zodra we het probleem ontdekten, hebben we de websites offline gehaald. We zijn een zeer grote host. We kunnen helaas niet alles in de gaten houden."

Open source

Secure Computing ontdekte overigens dat de software de open source licentie schendt: "In het geval van open source, moet er wel een melding van auteursrecht zijn. Die melding is er niet."