In 1952 is Turing veroordeeld vanwege een homoseksuele relatie. De straf die daar destijds op stond bestond uit de keuze tussen gevangenisstraf of een hormonale behandeling om het libido te verminderen. Turing koos voor het laatste. Het genie raakte wel zijn baan als cryptoloog voor de geheime dienst kwijt. Twee jaar later werd hij dood aangetroffen, vergiftigd met de stof cyanide.

Een groep vooraanstaande wetenschappers, waaronder prominenten als Stephen Hawking, astronoom Lord Rees en barones Trumpington die nog met Turing samenwerkte, deden eind 2012 een oproep om de geniale wetenschapper postuum gratie te verlenen. De groep noemde de veroordeling een schande voor Groot-Brittannië, maar meer dan excuses van premier Cameron in 2009 kwam er niet.

Koninklijk gezag van barmhartigheid

Nu 61 jaar na zijn veroordeling - en 59 jaar na zijn dood - krijgt hij alsnog gratie van de Britse koningin. Dit onder het zeldzame ‘Royal Prerogative of Mercy’-pardon, dat vandaag wordt uitgesproken. Volgens de Britse minister van Justitie Chris Grayling moet Turing herinnerd en erkend worden voor zijn "fantastische bijdrage in de oorlog en niet voor zijn criminele veroordeling", schrijft The Independent.

Turing kan worden beschouwd als één van de grondleggers van de moderne computer. De Britse wetenschapper heeft de fundamenten gelegd van informatica, encryptie en ook de kunstmatige intelligentie. Hij is mede beroemd van het kraken van de Duitse coderingsmachine Enigma tijdens de Tweede Wereldoorlog en de naar hem vernoemde Turingtest.

Webwereld schreef 23 juni vorig jaar, op Turings 100e geboortedag, een ode aan Alan Turing.