Volgens een woordvoerster van Albert Heijn is er enkele weken geskimd in de supermarkt in Badhoevedorp. "Dat heeft plaatsgevonden van eind december tot begin januari." Het gaat om één pinautomaat bij één kassa.

Hoe de skimmers het voor elkaar hebben gekregen om het apparaat ongemerkt aan te passen, is onduidelijk. Er zijn geen sporen van inbraak gevonden. "Dat is in onderzoek bij de politie", zegt de woordvoerster tegen Webwereld. Equens, een grote Europese betalingsverwerker, heeft namens de banken aangifte gedaan.

Grote schaal

Onder die banken bevinden zich ING en ABN/AMRO. Het is niet bekend hoeveel klanten het slachtoffer zijn geworden van de honderden tot duizenden transacties bij de geskimde pin-automaat. Monique Spoelman raakte rond de 1000 euro kwijt door drie transacties die in Mexico plaatsvonden. De bedragen worden gecompenseerd door de bank. "De bank zei vandaag meer meldingen te hebben gehad, dan zal het wel op grote schaal zijn gebeurd", zegt Spoelman.

Ook bij Lennard Franken werden er twee bedragen van "enkele honderden euro's" vanuit Mexico afgeboekt. "We ontdekten het nadat mensen uit de straat een alarmbriefje rondstuurden", aldus Franken. "Toen we het controleerden bleek dat de bank ook al de pas van mijn vrouw geblokkeerd had."

Meer passen geblokkeerd

Hoeveel klanten uiteindelijk geskimd zijn, is volgens de woordvoerster van Albert Heijn niet te zeggen. "Het is niet gezegd dat er bij elke transactie wordt geskimd, of dat ze daar iets mee doen. Daarnaast is het zo dat de bank uit voorzorg alle passen blokkeert die bijvoorbeeld boodschappen hebben gedaan in een bepaalde periode. Er worden dan ook meer passen geblokkeerd dan alleen die van de klanten waarbij geskimd is."

Na het skimmen van de pinautomaat bij de kassa onderneemt Albert Heijn niet direct actie om herhaling te voorkomen. De automaten in de supermarkt worden niet extra beveiligd. De woordvoerster wijst erop dat "Albert Heijn voortdurend werkt aan het verbeteren van de beveiliging".

Actief skimgebied

Skimmers zijn de laatste tijd actief in de buurt van Badhoevedorp en in de nabijgelegen Amsterdamse wijk Osdorp. Begin december werd er twee keer ingebroken bij Tuincentrum Osdorp om pin-automaten aan te passen voor skimmingdoeleinden, meldt stadszender AT5. De passen zijn in dat geval geblokkeerd voordat er geld werd gestolen. Eind 2008 werd er ook geskimd bij het tuincentrum. Toen werden vier Roemenen aangeklaagd voor de skimactie.

De politie Amsterdam-Amstelland was niet direct bereikbaar voor commentaar.