Het afgelopen half jaar heeft Albert Heijn een proef gehouden, waarbij 580 klanten hun boodschappen konden betalen met slechts een scan van hun vingertop. Dit Tip2Pay-experiment deed veel stof opwaaien, omdat al snel werd aangetoond dat het systeem eenvoudig om de tuin te leiden was. Een rubber afgietsel van andermans vingerafdruk voldeed om het systeem te kraken.

'Theoretische kraak'

Destijds bagatelliseerde Albert Heijn dit beveiligingsprobleem. Een woordvoerster herhaalt nu dat die kraak werd uitgevoerd met een vingerafdruk die een persoon zelf vrijwillig had afgegeven. "Als ik mijn PIN-pas afgeef kan iemand anders ook gaan pinnen", aldus de zegsvrouw. "Het was makkelijk omdat iemand meewerkte. Het ongemerkt bemachtigen van iemands vingerafdruk is wel heel moeilijk."

Toch beaamt ze dat er nog grondig naar de beveiliging moet worden gekeken. Een veiligere optie zou bijvoorbeeld vingerafdruk plus pincode zijn. Maar voorlopig heeft Albert Heijn geen concrete plannen om de betalingsmethode uit te rollen. Ondanks dat de betrokken klanten "zeer enthousiast" waren, meldt de woordvoerster.

Ook geen mobiel betalen

Onlangs beëindigde Albert Heijn ook een proef met mobiel scannen en betalen middels een nfc-chip ( near field communication) in mobieltjes. Ook daaraan wordt voorlopig geen vervolg gegeven. De voornaamste oorzaak daarvoor is dat de beschikbaarheid van nfc-mobieltjes nog te beperkt is, constateert de supermarkt.