Dit zegt Pieter Vink, directeur financi├źn en administratie van Aldi Inkoop. De Foto Manager, onder meer gratis te downloaden van Aldifoto.nl, laat gebruikers foto's 'spelenderwijs bewerken, archiveren en presenteren'. Stopbadware bracht een waarschuwing uit voor het programma, omdat het zich niet aan de ethische regels voor nette software-installaties houdt. "Wij adviseren Aldi Photo Manager niet te installeren."

De Duitse supermarktketen verzuimt te vermelden dat de gratis download niet alleen Foto Manager maar ook nog eens de programma's Photo Service en Print Service plus Firebird SQL Server bevat. De gebundelde applicaties blijven daarnaast achter als Photo Manager wordt verwijderd. Ook laadt het programma zichzelf automatisch na elke systeemstart.

Geen Fout

Dergelijke ongevraagde bundeling van programma's wordt wel crapware genoemd. Stopbadware, een initiatief van onder andere Google en PayPal vindt dat Aldi deze zaken duidelijk op de site moet vermelden. Daarnaast moet Aldi de de-installatie zo uitvoeren dat er geen enkel programma op de harde schijf achter blijft.

Vink is op de hoogte van de berichtgeving en vindt dat de Aldi geen fout heeft gemaakt. "Het is geen fout. Er wordt naar gekeken of we een aanpassing zouden kunnen maken op de beschrijving." Dat zal worden onderzocht door het Britse Medion Electronics, de softwareleverancier van de Aldi, meldt Vink.

'Programma's horen erbij'

"We zullen er serieus naar kijken. Maar die programma's die mee komen zijn programma's die erbij horen. Dus er moet niet gesuggereerd worden dat er totaal iets anders op de achtergrond gebeurt dan wat noodzakelijk is om deze fotoservice aan te bieden. In die zin vinden we het allemaal wat overtrokken."