De mensheid is weer eens verdoemd en deze keer omdat we wel eens per ongeluk malware zouden kunnen sturen naar buitenaardse wezens die daar niet om zouden kunnen lachen. Dat zou wel eens het einde van de mensheid kunnen betekenen, zo waarschuwde een professor van het future of Humanity-instituut vorige week.

Infectie bij het doelsysteem

"Wie betaalt er voor je onderzoek?" zegt beveiligingsdeskundige Graham Cluley in de vriendelijke tirade hieronder. De FoH-professor begrijpt duidelijk niet hoe malware werkt. Hoe schrijf je een exploit voor een systeem waarvan je niet weet wat het is, vraagt Cluley zich af. Je kunt niets zeggen over hoe een (binaire) boodschap wordt geïnterpreteerd als je niets weet over het doelsysteem.

Misschien rekenen ze wel heel anders dan wij. Wij hebben vanwege onze vingers de boel gestoeld op base 10, maar wie weet hoe het er een paar miljoen lichtjaar verderop uitziet. Voor hetzelfde geldt zitten ze in een ander zonnestelsel nog altijd op MS-DOS 3.1, grapt Cluley. "Als je Independence Day hebt gezien, weet je dat aliens eigenlijk Mac OS 9 draaien."