Eind november stelde Sophos bij de presentatie zijn maandelijkse overzicht met tien meest voorkomende virussen en wormen dat Vista vatbaar is voor de virussen Stratio.zip, Netsky.d en Mydoom.o.

In een eerste reactie stelde Microsoft toen al dat dit niet aan Vista lag, maar aan de gebruikte mailapplicatie – ongeacht of dit een product van Microsoft zou zijn.

Windows-baas Jim Allchin heeft hier blijkbaar geen genoegen mee genomen en aanvullend onderzoek laten doen in het laboratorium van Microsoft zelf.

“We zijn begonnen met het zelf kijken wat voor impact de malware op Windows Vista had met een machine die was geïnstalleerd met de standaardinstellingen en zonder aanvullende beveiligingssoftware”, zo schrijft Allchin op het Windows Vista-blog.

“Wat we ontdekten is dat zelfs als je alleen de software van Vista gebruikt, zoals Windows Mail zonder beveiligingssoftware, je immuun bent voor alle tien door Sophos genoemde dreigingen.”

Uit het onderzoek van Microsoft blijkt dat Vista in het geheel niet vatbaar is voor acht van de tien dreigingen in het overzicht van Sophos.

In de andere gevallen kan de malware wel zijn werk doen omdat het arriveert in een zip-bestand, dat sommige mailprogramma’s niet blokkeren.

“In beide gevallen is dit een functie van de mailsoftware, niet van Windows Vista”, aldus Allchin, die subtiel opmerkt dat Windows Mail uitvoerbare bestanden blokkeert, ook als deze in een zip-bestand zitten verpakt. Bron: Techworld