Op het station van Driehuis hebben skimmers kaatjesautomaten van de Nederlandse Spoorwegen gekraakt. De apparaten waren voorzien de allerlaatste beveiligingsupdate. Dat meldde de IJmuider Courant dinsdag.

Afgelopen november werden verschillende reizigers de dupe van pinpasfraudeurs die de automaten op stations in onder meer Woerden, Hoorn, Uitgeest en Den Helder-Zuid hadden gekraakt. Naar aanleiding daarvan heeft de NS alle automaten aangepast volgens de 'nieuwste beveiligingsnormen'.

Pincode afschermen

Een woordvoerder van de NS bevestigt tegenover Webwereld het geval in Driehuis, dat het eerste nieuwe skimincident sinds november zou zijn. Het vervoersbedrijf bevestigt bovendien dat de in november aangekondigde update bij honderd procent van de automaten is ingevoerd. De NS heeft echter nog niet vastgesteld 'of de nieuwste beveiliging nu is gekraakt of niet heeft gefunctioneerd. Dat is iets dat we moeten onderzoeken'.

"We vinden het heel vervelend voor de klanten die gedupeerd zijn geraakt. We kunnen alleen iedereen aanraden om vooral hun pincode goed af te schermen", aldus de woordvoerder.

Twee methoden

Gevallen van pinpasfraude duiken met de regelmaat van de klok op. Het gaat daarbij om twee soorten technieken. Ten eerste gecompromitteerde pinautomaten van banken die zijn voorzien van een voorzetmondje om gegevens van de magneetstrip van de pas te lezen én een stiekem cameraatje op de pincode te achterhalen. Deze methode wordt ook toegepast op de NS automaten.

Een tweede methode is het hacken van betaalautomaten in winkels. Hierdoor wordt volautomatisch zowel pasgegevens als pincode verkregen. Criminelen laten zich insluiten in winkels en knutselen een nachtje aan de apparaten, waarna ze achterover kunnen leunen terwijl de pingegevens binnenstromen.

Ultrascan

Detectivebureau Ultrascan, gespecialiseerd in opsporing van skimmers, publiceerde vorige maand een risicokaart, waarin op Google Maps per gemeente met een kleurcode was aangegeven hoe groot het risico was dat skimmers daar actief zijn.

Volgens Ultrascan lopen de politie en justitie achter de feiten aan waar het aankomt op het opsporen en vervolgen van skimmers, veelal Oost-Europese criminelen. Maar hoofdofficier Leo de Wit, van het OM Amsterdam, verzekerde onlangs in zijn Nieuwjaarsspeech dat justitie er bovenop zit.

Bovendien trok het Openbaar Ministerie de legitimiteit van het detectivebureau in twijfel, omdat het niet in Nederland bij de kamer van Koophandel staat ingeschreven.