Elgan noemt in zijn laatste column de vorige week gepresenteerde Fire "het meest effectieve apparaat ooit om persoonlijke data van zijn eigenaar te ronselen".

Met van name zoekdienst Firefly gaan de haren recht overeind staan: de software gebruikt alle mogelijke input richting de microfoon en de vier (!) camera's aan de voorkant om op internet naar de wensen van de gebruiker te zoeken en deelt de hiervoor benodigde data altijd met Amazon, inclusief GPS-co├Ârdinaten. De smartphone heeft zelfs een aparte Firefly-knop gekregen om het vinden van muziek, films, series en games te vereenvoudigen.

"Firefly tilt hiermee het vergaren van data naar een nieuw, ongekend niveau. Het kan gebruikersdata binnenhalen die helemaal niets te maken heeft met de functionaliteit die je gebruikt", schrijft Elgan.

Ook over het dynamisch perspectief, wat Amazon gebruikt om 3D-effecten te genereren, is Elgan niet bijzonder enthousiast. Het toestel houdt via zijn camera's namelijk constant je gezicht in de gaten om de 3D-beleving mogelijk te maken. "Als Amazon de grootste gezichtenprofielendatabase ooit wil inrichten, is de Fire telefoon de ideale tool om dat te doen. Het toestel weet je altijd te vinden. Het is eenvoudig om de camera altijd een foto te laten maken en daarvan een profiel samen te stellen, zodat je gezicht altijd kan worden herkend als je een andere camera treft", schrijft hij.

'Silk is geen browser, maar een ISP'

Tot slot maakt Elgan zich zorgen over de eigen Silk-browser die Amazon meelevert om voor custom advertisering en relevante marketing mogelijk te maken. "Het is geen webbrowser, maar een internetprovider. Het cachet url's en webpagina's op de servers van Amazon, ogenschijnlijk om prestaties te verbeteren. Maar het geeft Amazon geweldige mogelijkheden om meer met surfgedrag te doen dan cookietracking."

De gelouterde tech-volger raadt consumenten met klem af een Fire smartphone te kopen, zeker zolang Amazon niet transparant is over wat de telefoon werkelijk deelt met de leverancier en hoe het de data van klanten beschermt. Eerder noemde VentureBeat het toestel al "de natte droom van de NSA".