Beveiligingsfirma Solutionary beweert dat malwareschrijvers en kwaadwillenden de grote hostingplatforms gebruiken om hun malware te parkeren en uit te leveren aan argeloze internetgebruikers. Daarbij gebruiken ze de goede naam van Amazon om langs allerlei zwarte lijsten te komen die worden gebruikt door anti-malwareprogramma's.

Diensten van Amazon werken als een magneet

Met name de technologie van Amazon, die het hele proces in het gebruik van dergelijke malware op gehoste websites superslank en -snel heeft gemaakt, werkt als een magneet op de malwarebende's. Niet alleen het hosten van foute websites, maar tevens het kapen van legitieme websites op het Amazonplatform is aantrekkelijk.

Overigens, zegt Solutionary, gebruiken malwareschrijvers en hun trawanten de bedoelde webdiensten vanwege dezelfde redenen als legitieme website-eigenaren, vanwege het gebruiksgemak, de snelheid en goede beschikbaarheid. Het ontwikkelen, beschikbaar maken en weer offline halen van websites is simpel en gaat tegen lage aantrekkelijke kosten.

Amazon en Google zoeken naar speld in hooiberg

Doordat Amazon en Google zo veel websites hosten, is het voor hen moeilijk het eigen veiligheidsbeleid uit te voeren. In theorie wordt elke 'verkeerd gebruikte' website of dienst er direct afgeknikkerd, maar in de praktijk vergt dat nogal wat tijd en inspanning.

Dat de Verenigde Staten de grootste aanbieder van malware is (44 procent van het wereldtotaal) is door het gebruik van Amazon, GoDaddy en Google dus niet vreemd. Amazon host 16 procent van alle malware, gevolgd door GoDaddy met 14 procent.