Zappos, eigendom van Amazon en gevestigd in het Amerikaanse Nevada, is afgelopen weekend gehackt. Daarbij zijn de namen, mail- en huisadressen, wachtwoorden en laatste vier creditcardnummers van ruim 24 miljoen klanten buitgemaakt.

“We zijn recentelijk het slachtoffer van een cyberaanval geweest door criminelen die toegang kregen tot delen van onze interne netwerk en systemen via servers in Kentucky", schrijft Zappos-ceo Tony Hsieh in een interne mail aan werknemers.

Creditcardgegevens

Zappos verzekert dat financieel gevoelige gegevens, zoals volledige creditcardnummers en andere betaaldata niet in handen zijn van de hackers. Deze data zijn door het bedrijf in een aparte database opgeslagen. Het bedrijf geeft verder aan dat wachtwoorden van de klanten waren versleuteld.

Het bedrijf verzoekt klanten nu het wachtwoord te wijzigen op de site. Opvallend genoeg is de webpagina om het wachtwoord te wijzigen offline voor klanten buiten de Verenigde Staten. “Onze excuses, we accepteren tijdelijk geen internationaal verkeer. Als u vragen heeft kunt u ons mailen op [email protected]", vermeldt de site.

Geen telefonisch contact

Het bedrijf, in 2009 gekocht door Amazon voor bijna 1 miljard dollar, zet nu alle zeilen bij om vragen van klanten te beantwoorden. Het bedrijf heeft daarbij besloten om het telefoonsysteem uit te zetten. “We hebben de moeilijke keuze gemaakt om onze telefoonsystemen uit te zetten en klanten via de mail te helpen, want onze telefoonsysteem kan het volume niet aan", schrijft Hsieh.

Klanten met vragen over het wijzigen van hun wachtwoord kunnen bij Zappos nu alleen terecht via de mail. Zappos zet daarvoor alle medewerkers van het hoofdkantoor in. Intussen heeft Zappos de politie ingeschakeld om de digitale inbraak te onderzoeken.