In twee maanden tijd hebben ambtenaren van diverse ministeries in India zeker 50 biometrische scanners gesaboteerd, waardoor een net nieuw opgestart werktijdenregistratieproject de soep in dreigt te lopen. Dat meldt de New Indian Express. De machines worden niet alleen beschadigd, maar zelfs gestolen.

Sinds twee maanden zijn diverse ministeries in India uitgerust met biometrische scanners om de werktijden van de ambtenaren te controleren. De scanners werken met vingerafdrukken en houden bij wie op welke tijd het kantoorpand binnenkomt en weer verlaat.

Veel ambtenaren komen niet opagen

Het ambitieuze project van premier Modi moet de bureaucratie tegengaan en de overheid meer actief maken. Er zijn al decennia lang klachten over het naleven van werktijden door ambtenaren, waarvan er sommigen nooit op hun werk verschijnen.

Maar de ambtenaren geven zich niet zonder slag of stoot gewonnen en de regering zit nu met de handen in het haar. Diverse verantwoordelijke ambtenaren van de ministeries zijn nu aangeschreven om de scanners direct te vervangen, maar wel uit hun eigen budget. De scanners blijken namelijk niet verzekerd tegen schade en diefstal.

Naast de vingerprintscanners zijn er op sommige plekken ook iris-scanners geplaatst, en het geheel geeft alle data door naar een centraal monitorcentrum. Dat kan in real-time de aanwezigheid van ambtenaren controleren.