Het Stuxnet-project was al door president George W. Bush in gang gezet, maar zijn opvolger versnelde de cyberaanvallen die ermee werden uitgevoerd. The New York Times stelt dat Barack Obama opdracht gaf om door te gaan met de cyberoorlogsvoering nadat de worm ontsnapte.

Obama zet cyberaanval in

Nadat Stuxnet door een programmeerfout per ongeluk op de wereld werd losgelaten, vroeg de Amerikaanse president aan het toenmalige hoofd van de CIA of het project stopgezet moest worden. Deskundigen vertelden hem dat Iran weinig wist van het virus en dat het programma daar nog steeds schade aanrichtte.

Obama besloot daarom door te gaan met de cyberaanvallen. In de maanden die volgden frustreerde Stuxnet de productie van uranium in Iran door besturingschips in industriële centrifuges aan te vallen. Het virus verstoorde de motoren van de machines en hierdoor werd het verrijkingsproces van uranium lamgelegd.

Stuxnet van spyware naar malware

De voorloper van Stuxnet was een stukje spyware. Het virus moest gedetailleerde informatie verzamelen over hoe Iraanse computers de door Siemens geleverde centrifuges precies aansturen. Dit gebeurde toen George W. Bush nog president was. Met de verzamelde informatie begon het ontwerpen van de complexe worm die uiteindelijk het productieproces stil moest leggen.

De eerste variant van Stuxnet werd in 2008 uitgerold door spionnen en deels door onwetend personeel van de kerncentrale in het Iraanse Natanz. In de opstartfase werd het virus via usb-sticks gebruikt. In een later stadium werden 'meer geavanceerde methodes' gebruikt. Het virus benutte zero-day kwetsbaarheden in de aansturende Windows-pc's. Eenmaal geïnfecteerd werd de besturingschip (PLC) van de centrifuges verstoord.

Centrifuges afgevoerd

Het virus werkte op twee manieren. Ten eerste legde Stuxnet de PLC's van de centrifuges van Siemens plat. Ondertussen zorgde het virus ervoor dat personeel dacht dat het systeem goed functioneerde, zodat er niet werd ingegrepen. Toen er aanhoudende problemen ontstonden, moest personeel de machines in de centrale zelf in de gaten houden en doorgeven of er problemen waren. Uiteindelijk werden hele machines afgevoerd in de veronderstelling dat ze stuk waren.

The New York Times baseert het artikel over de Stuxnet-affaire op een boek van zijn eigen correspondent David E. Sanger. In 'Confront and Conceal', dat volgende week verschijnt, neemt de verslaggever Obama's 'Situation Room' onder de loep en beschrijft hij in detail de gesprekken die de president onder meer voerde over het cyberwapen. Sanger sprak met Amerikaanse, Europese en Israëlische autoriteiten die betrokken waren bij Stuxnet.

Oorlog Israël-Iran voorkomen

Volgens de aangehaalde anonieme bronnen gebruikte Obama de cyberaanval om te voorkomen dat Israël conventionele aanvallen op Iran zou uitvoeren. Het daaruit voortvloeiende conflict zou het Midden-Oosten op scherp kunnen zetten. De president vond daarom dat hij geen keus had.

Obama wil cyberwapens als Stuxnet niet te veel inzetten, schrijft de krant. Omdat de VS zelf zo zwaar op een it-infrastructuur leunt, kunnen dergelijke wapens - als andere staten kennis vergaren over de programmering - ook tegen Amerika worden gekeerd. Stuxnet zou de eerste cyberaanval van het land zijn. De aangehaalde anonieme bronnen stellen dat supermalware Flame ouder is en daarom geen onderdeel van het Amerikaanse virusproject is.