Wie dacht dat zijn data veiliger stond bij Microsoft of Amazon omdat zij, in tegenstelling tot Google, een speciale 'Europese cloud' hebben, komt bedrogen uit. Want als puntje bij paaltje komt overhandigen deze Amerikaanse bedrijven net zo goed de in Europa gehoste data aan de Amerikaanse autoriteiten en geheime diensten.

Europese data vogelvrij

Dat erkent de baas van Microsoft in Groot-Brittannië, Gordon Frazer tegenover ZDNet.com. Gevraagd of Microsoft kan garanderen dat data ook binnen hun Europese datacenters blijft, antwoordt hij: “Microsoft kan deze garantie niet geven. Dat kan geen enkel bedrijf geven."

Ten minste Amerikaanse bedrijven dan. Want omdat hun hoofdkantoor in de VS staat moeten ze voldoen aan Amerikaanse vorderingen, rechterlijke uitspraken, de Patriot Act en aan de wensen van Amerikaanse geheime diensten. Het maakt daarvoor niets uit of de data in Europa staat.

Amerikaanse wet geldt overal

Een woordvoerder van Microsoft in Brussel bevestigt deze situatie. “Elk bedrijf dat een vestiging heeft in de VS is bij wet verplicht om gehoor te geven aan een legitiem verzoek van de Amerikaanse overheid tot informatie die het bedrijf in beheer of onder controle heeft. Dit geldt altijd, daarbij maakt het niet uit waar de data is opgeslagen of er andere, conflicterende wettelijke verplichtingen gelden in het land waar de data is opgeslagen."

Uit een duik in het 'Trust Center' van Microsoft blijkt bovendien dat sowieso niet alle data van de Europese Microsoft-cloud in Europa staat, maar ook 'een klein gedeelte' in de VS.

Spoedvragen aan EC

D66-Europarlementarier Sophie in 't Veld, voorvechter van strikte privacyregels omtrent digitale data, maakt zich grote zorgen over de situatie. Zij heeft direct spoedvragen (zie onderaan) gesteld aan de Europese Commissie. “Dit is voor mij de zoveelste bevestiging van het probleem met dataprotectie tussen Europa en de VS," aldus In 't Veld tegenover Webwereld.

Dus het idee van een Europese cloud is feitelijk een wassen neus? “Ja. Tot nog toe wel. We moeten binnen Europa zo snel mogelijk met duidelijke regels komen, en dan goede en strakke afspraken met de Amerikanen maken. Nu is het dweilen met de kraan open. Amerikaanse wetten gelden steeds meer op het grondgebied van Europa. Het verbaast me elke keer weer hoe weinig mensen zich daar druk om maken."

EC sluit ogen

Deze kwestie heeft SWIFT-achtige trekjes vindt In 't Veld, refererend aan het jarenlang stiekem overhevelen van bankgegevens van Europeanen naar Amerika. Ze vermoedt dat de EC al veel langer op de hoogte is van het feit dat de Amerikaanse wetten prevaleren boven de Europese, zelfs op Europees grondgebied, maar niks doet. “De Commissie is - hoe zal ik net netjes uitdrukken - passief."

Spoedvragen: VS Kan Bij Europese Data