Het nieuwe budget dat is aangevraagd ligt 13 procent hoger dan het budget dat voor het fiscale jaar 2008 daadwerkelijk werd toegekend en 6,5 procent hoger dan het bedrag dat vorig jaar werd aangevraagd. Reden voor de hogere aanvraag is de wens om meer te investeren in onderzoek naar cybersecurity, geavanceerde processoren, nieuwe technologie├źn en andere zaken.

Arden Bement, Jr, hoofd van het NSF, zegt dat de vernieuwingen hard nodig zijn: "Het is noodzakelijk voor de Verenigde Staten om meer te investeren in fundamenteel onderzoek, om de wereldwijde concurrentie voor te blijven. Uit een groot aantal onderzoeken is gebleken dat een hogere subsidie nodig is om de superioriteit van de Verenigde Staten op het gebied van wetenschap en technologie te handhaven."

Onderzoek en educatie

In het budgetverzoek is ongeveer 117 miljoen dollar gereserveerd voor onderzoek en educatie, waarbij de nadruk ligt op gebruiksgemak en privacy. Ook is er specifiek 100 miljoen dollar gereserveerd voor een onderdeel genaamd ' Cyber-enabled Discovery and Innovation' oftewel onderzoek naar kennismanagement, virtuele organisaties en meer.

Andere gebieden waar de nadruk op wordt gelegd zijn onderdelen die door de NSF 'Science and Engineering Beyond Moore's Law' en 'Adaptive Systems Technology' worden genoemd. Deze onderdelen duiden respectievelijk op het verbeteren van computers, voorbij de hedendaagse standaarden en het verbeteren van de interfaces tussen mens en machine.

Subsidie voor beloning

Het NSF wil ook subsidie om jonge studenten te belonen. Vorig jaar nog kende het NSF een groep onderzoekers met een geldbedrag van 800 duizend dollar toe. Zij hadden een manier ontwikkeld om terroristen op vliegvelden en andere locaties op te sporen.