Volgens de Duitse directeur Juridische en Politieke Zaken van Microsoft Severin Löffler wordt er door de Amerikaanse veiligheidsdiensten slechts zelden een beroep gedaan op de Patriot Act om data te vorderen en als dat gebeurt is die data “niet werkelijk interessant". Löffler zegt verder dat Microsoft tot nu toe maar enkele verzoeken van de Amerikaanse overheid heeft binnengekregen.

De Microsoft-topjurist deed zijn uitspraken tijdens een bijeenkomst van de politieke partij CDU, die een themadiscussie hield over internetbeleid, schrijft Heise Online. Hij beklaagde zich over het bewust gebruiken van misinformatie in de discussie over het gebruik van de Patriot Act om toegang te krijgen tot Europese data die op servers zijn opgeslagen van Amerikaanse cloudaanbieders zoals Microsoft en Google.

'Data blijft in Europa'

Volgens Löffler blijft het grootste deel van de data uit Europa opgeslagen staan in Europa en als de Amerikaanse overheid daar toegang toe wil hebben moeten ze dat bilateraal uitonderhandelen met de EU, zegt hij. Verder vindt hij dat bedrijven hun gebruikers goed moeten inlichten wat er met hun data gebeurt, en hoe die wordt beschermd. Het juridisch kader moet in orde zijn, zegt de topmanager, en gebruikers moeten beter worden getraind in het omgaan met hun data.

Overigens was het een jaar geleden juist Microsoft die de zere vinger legde op dit aspect van de Patriot Act. De softwaregigant zei toen dat de Amerikaanse regering onder die anti-terrorismewet zonder medeweten van andere overheden en zonder medeweten van de eigenaren van de data vrijelijk kon graaien in die buitenlandse informatie. Sindsdien lopen binnen Europa hoog oplopende discussies. Ook in het Nederlandse parlement is de kwestie meerdere malen aan de orde geweest, maar stelde het kabinet Rutte dat het de vingers niet wilde branden aan dat thema.

Facebook: 'stoppen met discussie over privacy'

De discussie bij de bijeenkomst van het CDU verdiepte zich verder in het wel of niet beter dichttimmeren van databeschermingswetten, waar Facebook-lobbyist Gunnar Bender geen voorstander van is. “Je mist dan het werkelijke potentieel van sociale netwerken." Verder vindt hij dat “we eens weg moeten uit de discussie over privacy." Hij benadrukt de goede wil van het sociale netwerk om met de Duitse federale regering tot een zelfregulering te komen. “En we houden ons aan de Europese regelgeving."