Volgens onderzoeksbureau IHS iSupply krijgen toeleveranciers van de Amerikaanse overheid steeds meer spullen geleverd die niet aan de standaardeisen van diezelfde overheid voldoen. Producten zijn nagemaakt, er wordt gefraudeerd met onderdelen of de handelswijze is van twijfelachtig allooi. Dat was vaak grond voor de overheid om bedrijven uit te sluiten of tijdelijk te schorsen van aanbestedingsprocedures.

Volgens IHS moeten de bedrijven in de hele toeleverantieketen strengere eisen stellen aan de partners en beter monitoren wat zij krijgen aan spullen van de leveranciers. Aanbestedingsprocedures moeten zorgvuldiger worden gevoerd langs de al bestaande strenge voorschriften.

Defensie geïnfiltreerd met namaakspullen

In de afgelopen tien jaar werd een totaal van 78.217 bedrijven gesignaleerd die in de ogen van IHS een 'high risk' leverantie wilden doen aan de Amerikaanse overheid, defensie-aannemers en onderaannemers, maar ook aan bedrijven die voor de Amerikaanse defensie elektronicatoepassingen maken. Volgens IHS is de militaire toeleveringsketen 'geïnfiltreerd' met nagemaakte onderdelen “die een risico vormen voor nationale veiligheid, alsmede de volksgezondheid", schrijft IHS iSupply. De meldingen van namaak in de elektronicaketen verviervoudigde in de afgelopen twee jaar alleen al.

IHS spreekt van “gewetenloos gedrag" dat tot op heden zijn weerga niet heeft gekend. Met name het ministerie van Defensie moet veel meer screenen op betrouwbare leveranciers, zegt het bureau, en een zwarte lijst met risicovolle leveranciers aanleggen. Volgens IHS is de NASA daarmee al een tijdje bezig en scant actief op nagemaakte spullen. De ruimtevaartorganisatie heeft zelfs een database aangelegd met nagemaakte onderdelen en screent zijn leveranciers beter dan de federale overheid, zegt IHS.