Dit Electronic Health Records-systeem (EHR) is een jaar geleden als proef ingevoerd in verschillende staten. Op dit moment maakt ongeveer 25 procent van alle ziekenhuizen in de VS deels gebruik van het systeem.

Veel artsen kregen echter problemen met het nieuwe systeem. Sommigen zelfs zoveel dat het directe reden was om vervroegd met pensioen te gaan. Vooral artsen in de staat West-Virginia hebben problemen om het EHR onder de knie te krijgen. “We hebben zelfs zusters in dienst die nog nooit een computer hebben gebruikt. Ze gebruiken het niet op het werk en hebben ook geen pc thuis", zegt Jerry Luck, directeur systeemadministratie bij het Department of Health and Human Resources, tegen Computerworld.

Nieuwe trucjes

Artsen en verpleegster in diverse ziekenhuizen in verschillende staten komen voor problemen te staan. Maar de medici in West-Virginia worstelen voornamelijk met het systeem omdat het EHR daar verder is ingevoerd. Die voorsprong met de nieuwe techniek speelt vooral de oudere artsen parten.

“Het is een lastig karwei om oude dokters nieuwe trucjes te leren. De oudere werknemers werkten voorheen alleen maar met papieren. Dus de invoering was voor deze groep een moeilijke overgang. De nieuwe garde had eigenlijk geen enkel probleem met de introductie van het EHR,” aldus Luck.

De regering van Barack Obama wil het EHR binnen vijf jaar introduceren in het hele land. Maar experts stelden vorige maand dat de kosten om dit te bewerkstelligen flink hoger uitvallen dan voorheen werd gedacht. De invoering van het EHR zou maar liefst 100 miljard dollar gaan kosten.

Kritiek

In Nederland is de invoering van het EPD voorlopig van de baan. Minister van Volksgezondheid Ab Klink heeft de introductie uitgesteld vanwege hevige kritiek vanuit de Tweede Kamer.