De financiële schade die Amerikaanse cloudleveranciers als Google en Microsoft ondervinden van het maar doorgaande NSA-afluisterschandaal dat door klokkenluider Edward Snowden naar buiten is gebracht, blijft uit.

Dat stelt persbureau Reuters in een analyse. Microsoft en Google zouden actief meewerken met de NSA, maar zien geen uitval van buitenlandse vraag. Ook Facebook en Amazon hebben geen last, zo zouden medewerkers anoniem aan Reuters hebben laten weten.

Encryptiebedrijven blij met NSA

Daarentegen spinnen de Amerikaanse leveranciers van onder meer encryptiesoftware garen bij het schandaal. Zij zien de belangstelling uit onder meer Europa toenemen. Reuters haalt onder meer de directeur aan van het kleine encryptiebedrijf Silent Circle, dat zijn omzet verviervoudigd zag in juni ten opzichte van mei.

Google en andere bedrijven waarschuwden meerdere malen dat het NSA-schandaal “enorme schade toebrengt aan onze reputatie en onze omzet”, maar tot nu toe is daarvan nog niets gebleken, stelt Reuters. Voorspellingen, zoals die van analistenbureau Forrester dat onder meer inschatte dat het de Amerikaanse ict-industrie 180 miljard dollar kan kosten, een kwart van de huidige omzet in de internetdienstensector, worden nu gerelativeerd, ook door Forrester zelf.

Geen alternatief voor Google of Microsoft

Het analistenbureau zegt dat het omzetverlies zich slechts zou voordoen als klanten het spionageprobleem groter achten dan de kostenbesparingen die clouddiensten met zich meebrengen, “en dat lijkt me toch niet te gaan gebeuren”, zegt Forrester-analist James Staten tegen Reuters.

Als reden voor de meevallende reactie van de markt wordt onder meer aangevoerd dat bedrijven weinig keuze hebben: de Amerikaanse leveranciers zijn dominant. Daarnaast kost het overstappen naar een andere leverancier nu eenmaal geld. Reuters ziet ook de lokale aanwezigheid van Microsoft en Google, met datacenters in Europa, encryptie, en de garantie dat de data Europa niet zal verlaten, als klantenbinders.