Volgens de kolonel zouden de Verenigde Staten dit botnet onder meer moeten inzetten voor het platleggen van 'vijandige' computers. "Amerika heeft de mogelijkheid nodig om massale bombardementen uit te voeren in cyberspace", schrijft Williamson.

De kolonel meent dat de huidige beveiliging op internet tekortschiet. Hij vergelijkt het blokkeren van poorten en het gebruik van firewalls en wachtwoorden met middeleeuwse kastelen die zijn beveiligd met ophaalbruggen en dikke muren. Door de komst van vliegtuigen is die beschermingslinie achterhaald.

Op internet speelt volgens Williamson een vergelijkbaar probleem. "Een tegenstander die ons netwerk binnendringt of aanvalt, hoeft alleen maar bang te zijn dat we hem er weer uitschoppen – als we hem tenminste kunnen vinden en hij geen backdoor heeft geïnstalleerd. Dat is onvoldoende. Amerika moet een krachtige en flexibele methode hebben om aanvallers af te schrikken. Daarbij moeten we ver buiten ons eigen fort kunnen reiken en kunnen toeslaan als de vijand nog onderweg is."

De kolonel zoekt de oplossing in botnets en distributed denial of service (DDoS) aanvallen die kunnen worden ingezet tegen kwaadwillenden. Williamson is echter niet van plan om computers van argeloze burgers te besmetten om zo een zombieleger op te bouwen. In plaats daarvan wil hij afgeschreven Defensie-computers inzetten.

Trojans

In de securitywereld wordt kritisch en lacherig gereageerd op het voorstel van de Amerikaanse kolonel. Zo blijft het onduidelijk hoe Williamson de vijand te pakken wil nemen als die nog 'onderweg' is. Op het weblog van F-Secure wijst Sean Sullivan erop dat veel aanvallen van binnenuit plaatsvinden, bijvoorbeeld door het gebruik van Trojaanse paarden (die niet voor niets zo heten).

De computers van het Amerikaanse leger zijn allesbehalve immuun voor dergelijke gevaren, zo bleek dit jaar tijdens een rechtszaak tegen een botnet-beheerder. De beheerder infecteerde onder meer pc's die toebehoorden aan de Amerikaanse Defensie.

Bron: Techworld