Het Amerikaanse leger heeft binnenkort geen eigen hackers meer nodig om vijandelijke cyberaanvallen te bestrijden en een counteraanval op te zetten. Door netwerken visueel in 3D te projecteren kunnen de Amerikaanse troepen live aanvallers door dat netwerk volgen en bestrijden. Het ministerie van defensie vergelijkt het met het sturen van gewapende mariniers naar een vuurgevecht in cyberspace, meldt The Verge.

DARPA, de technologiedenktank van Defensie, heeft meer openheid van zaken gegeven over Plan X. Het model moet in oktober 2017 werkelijkheid worden. Dan zijn 300.000 soldaten in staat vanuit elke militaire basis, zelfs aan het front of op een oorlogsschip, aanvallers te bestrijden.

Oculus Rift wordt vervangen door holo-tafel

Het idee van DARPA is om soldaten zonder al te veel kennis toegang te geven tot de nieuwe vormen van oorlogsvoering. In een eerdere fase is al geëxperimenteerd met Oculus Rift waarmee elektronische aanvallen kunnen worden gevisualiseerd waarin complexe informatie weg wordt gelaten en slechts info wordt gegeven die echt nodig is om te counteren op vijandelijke acties. Nu wordt de headset van Oculus Rift eruit gehaald en is er een 'aanraaktafel' ontwikkeld die hologrammen laat zien van het netwerk.

Eerder werd Oculus Rift gebruikt voor virtuele oorlogsvoering, zoals in deze video van Wired te zien is.

De technologie moet uiteindelijk ook in de burgermaatschappij landen, zegt Frank Pound, de programmamanager van Project X. "Net als Siri." Dat spraakbesturingsprogramma werd ontwikkeld door DARPA en later aan Apple overgedaan. "Het idee van een virtuele wereld en in staat zijn om daarmee te communiceren en in rond te lopen zou makkelijk te vertalen zijn naar het internet."