Het Broadcasting Board of Governors (BBG), een Amerikaans overheidsonderdeel, heeft een tool getest waarmee het mogelijk is om in China gecensureerde websites te bekijken. Dat meldt Fox News dit weekend. Het BBG heeft de leiding over Amerikaanse radiozenders die vrij nieuws moeten brengen in landen waar dat niet vanzelfsprekend is.

Geblokkeerde websites via e-mail

Met behulp van Feed Over E-mail, zoals het open source tooltje is gedoopt, kunnen dissidenten in een land waar internet gefilterd wordt toch alle websites bekijken. Het programma gebruikt met HTML opgemaakte e-mails om geblokkeerde website of andere informatie via het e-mailaccount van een gebruiker te tonen.

Uit testen van de BBG blijkt dat het programma goed werkt met bijvoorbeeld het bekijken RSS-feeds, het beluisteren van podcasts of het downloaden van bestanden. Feed Over E-mail kan ook als volledige proxyserver dienen. Om de dienst veilig te kunnen gebruiken moeten dissidenten wel gebruik maken van een buitenlandse e-mailprovider. De kans is groot dat binnenlandse maildiensten een mailtje dat is verzonden met de tool zullen blokkeren.

Geen real-time diensten

Om de deep packet filtering te omzeilen die veel regimes die internet censureren toepassen moet de e-maildienst bovendien versleuteld zijn. Is aan al die voorwaarden voldaan, dan kan de gebruiker aangeven welke website hij of zij wil ontvangen. Als de server met Feed Over E-mail een aanvraag krijgt, verstuurt hij na verificatie een RSS-feed of site terug naar het e-mailaccount van de gebruiker.

Omdat het ook mogelijk is om bestanden te versturen via het tooltje, kunnen gebruikers in landen als China ook voorzien worden van anonimiseerdiensten als Tor of Freegate, zo stelt het Broadcasting Board of Governors in haar rapport over Feed Over E-mail. Minder goed is de dienst in het versturen van grote bestanden of het tonen van real-time diensten als Twitter.

Onduidelijk hoe de techniek standhoudt

Het BBG testte de tool tussen februari en juni vorig jaar. De serversoftware van Feed Over E-mail draaide toen op een computer in Washington, D.C. De cliëntsoftware werd getest in Shenzhen, Hong Kong en Beijing. De testers gebruikten verschillende merken computers en gaven in alle gevallen aan een goede verbindingssnelheid te hebben.

Toch is het volgens het rapport van de overheidscommissie nog niet duidelijk hoe goed de technologie zal werken als deze open wordt gezet voor het grote publiek. Het BBG wil de software namelijk gebruiken als onderdeel van haar anticensuur programma, dat tot doel heeft om door systemen als China's grote firewall te dringen en zo de vrijheid van informatie te bevorderen. De software werd in 2009 op hackersconferentie Defcon aangekondigd

Overheidsbemoeienis omzeilen

Het is niet de enige manier van de Amerikaanse overheid om buitenlandse censoren aan te pakken. Zo is er ook de wereldwijde Alliance of Youth Movements. Die alliantie werd gesticht door ex-minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice en doorgezet door haar opvolger Hillary Clinton. Via de alliantie leert de VS democratische groepen in dictaturen aan om sociale media te gebruiken om zich te organiseren en om overheidsbemoeienis te omzeilen.

De alliantie wordt onder andere gesteund door Google. Dat bedrijf lanceerde kort nadat de onrust in Egypte begon een service waarmee Egyptenaren via voicemail Twitterberichten konden versturen. Het bedrijf deed dat omdat Egypte internet blokkeerde.