Spamhaus is een door vrijwilligers beheerde antispamdienst met het hoofdkantoor in Londen. Veel systeembeheerders en providers gebruiken de zwarte lijst van Spamhaus (SBL, Spamhaus Block List) om spam te weren.

Half september oordeelde een Amerikaanse rechtbank dat Spamhaus 11,7 miljoen dollar moet betalen aan het Amerikaanse marketingbedrijf E360insight als schadevergoeding voor de onterechte vermelding in zijn database.

Spamhaus weigert de vermelding echter uit zijn database te halen en de boete te betalen omdat de spambestrijders menen dat een Amerikaanse rechtbank geen recht over een organisatie in Groot-Brittanni├ź kan spreken.

Uit een voorlopig dwangbevel (pdf) blijkt dat nu wordt geprobeerd via de ICANN en domeinregistrant Tucows het Spamhaus Project in zijn geheel uit de lucht te krijgen. Het dwangbevel is afgelopen weekeinde ingediend.

In een blogposting op het Securiteam-blog stelt Matthew Prince, directeur van Unspam Technologies en aankomend rechtenprofessor, dat dit een truc kan zijn om Spamhaus terug aan de onderhandelingstafel te krijgen, maar dat het bevel ook kan worden uitgevoerd.

"Met andere woorden, het kan even duren voordat de ICANN formeel wordt opgedragen het Spamhaus-domein af te sluiten", aldus Prince. Bron: Techworld