Zonnestormen en nucleaire aanvallen of ongelukken worden als meest reële gebeurtenissen voor het onlangs geopende datacenter gezien, schrijft Computerworld.com. In het datacenter worden speciale materialen gebruikt die EMP-bescherming zouden bieden. Welke dat zijn, durft de bouwer van de rampenwerende bunker, Cyber Innovation Labs (CIL) niet prijs te geven.

Voor het geld hoeft aanvullende bescherming tegen elektromagnetische pulsen niet gelaten te worden, stelt CIL. "Er komen maar weinig aanvullende kosten bij kijken", stelt directeur Kris Domich. Volgens Domich is het gevaar dat EMP's data "onherstelbaar beschadigen" levensgroot en doet het datacenter van de toekomst verstandig aan fortificatie.

Buitenlandse bedreigingen

Een toenemend aantal publicaties over het gevaar van EMP-aanvallen uit schurkenstaten duwt degelijke bescherming hoger op de agenda van Amerikaanse bedrijven en overheden, zegt CTO Lee Kirby van onderzoeksgroep Uptime Institute.

Begin deze maand waarschuwde voormalig CIA-directeur James Woolsey voor de gevolgen van een EMP-aanval: "Deze zou onze maatschappij tot een koude, donkere stilstand kunnen laten komen."

Op dit moment ligt er een wet (HR 3410) klaar in het Amerikaanse Lagerhuis die Amerikaanse overheden verplicht aanvullende maatregelen te treffen om kritieke infrastructuur, waaronder ook datacenters vallen, tegen EMP's beschermen.

Cyberbunker bij Goes

Het idee van datacenters in atoombunkers is niet nieuw. Legendarisch is de Cyberbunker van Sven Kamphuis, gevestigd in een NAVO-bunker Goes, met een roerig verleden. Die bunker is overigens nu in gebruik door een ander bedrijf, DataProtectors, dat verschillende bunkers uitbaat als datacenters, onder de noemer Bunker-as-a-Service.